Nyheter

Godt besøkt revmamøte

22/09 09:21

Rundt 50 personer møtte tirsdag kveld opp for å høre revmatolog Knut Mikkelsen orientere om leddgikt og bruk av nye medisiner.

De såkalte biologiske preparatene har de siste 10 årene revolusjonert behandlingen av ledgiktpasienter og flere andre grupper med revmatikere. Mikkelsen kunne fortelle at revmatologi i dag er blitt et meget spennende fagfelt, takket være disse nye behandlingsmulighetene.

— Det er ikke lenger slik at målet med behandlingen er å lindre smerter og forsøke å øke livskvaliteten så godt som mulig. Målet i dag er å hindre at leddene blir ødelagt av betennelse og stoppe sykdomsutviklingen, sa Mikkelsen.

Og langt på veg er revmatologene i ferd med å klare det. Ny kunnskap og nye medisiner sørger for effektiv behandling, og nye standarder for klassifisering av pasienter og deres plager bidrar til å sette normer for behandlingen.

— Det er om å gjøre å komme i gang så tidlig som mulig, og vi begynner gjerne med Metotrexat (cellegift) og kortison. Disse preparatene i kombinasjon med et biologisk preparat, f.eks Enbrel, Remicade, Mabthera osv. (se link til Mikkelsens foredrag) vil som regel stoppe utviklingen av sykdommen, sa revmatolog Knut Mikkelsen, som minnet om at dette ikke betyr at man skal stoppe opp arbeidet med rehabilitering:

— Livskvalitet betyr veldig mye og selv om man kan forhindre forkrøpling av ledd og stoppe betennelsens utvikling, vil det være behov for varmtvannsbading og annet relevant rehabiliteringsarbeid, fastslo Mikkelsen overfor den svært lydhøre forsamlingen på Lille Gråberg.


Nyheter

Elverum revmatikerforening, Tlf: 454 63 180. Epost: elverum.he@revmatiker.org